Hudvård

HUDVÅRDSTIPS Bläddra bland kategorierna nedan för fina tips för huden

Nyckeln till vacker hy är att vara noggrann med rengöring och återfuktning så att huden håller sig i balans. Här följer några användbara tips på en effektiv och vårdande hudvårdsrutin.

RENGÖRING Att rengöra huden är det första och väldigt viktiga steget i din hudvårdsrutin. Har du en tålig hud så använd gärna en löddrande rengöring som du sköljer av med ljummet vatten. Undvik för varmt vatten och för kallt, huden mår inte bra av stora temperaturskillnader. Har du känsligare hy som lätt blir torr kan det vara fördelaktigt att tvätta av din rengöring med en hjälp av en liten handduk som du sköljer i ljummet vatten. Torr hud brukar också må bra av en rengöringsolja eller balm istället för löddrande rengöring.

Vatten har en tendens att torka ut och under vinterhalvåret kan det vara en bra idé att endast skölja ansiktet på kvällen då dagens makeup och smuts ska bort. På morgonen räcker det att du använder ett rengörande micellärt vatten och avslutar med en toner och ansiktskräm.

ANSIKTSVATTEN Använd gärna ett återfuktande ansiktsvatten/toner för att få bort rester av rengöringsprodukten och kalk från vattnet, samt för att balansera huden. Fukta en bomullsrondell med ditt ansiktsvatten och svep över över ansiktet. Nu har huden getts optimala förutsättningar att tillgodogöra sig de närande krämerna.

ÖGONKRÄM När ansiktet är rent och torrt ska du applicera din ögonkräm. Den tunna huden runt ögonen kräver nämligen sin egen kräm och vanlig dag- eller nattkräm är alldeles för fet och kan resultera i påsar under ögonen. En riktigt bra ögonkräm stärker och bygger upp huden kring ögonen, minskar påsigheten och dämpar fina linjer. Ta lite ögonkräm på ditt ringfinger och dutta under ögat, inifrån och ut.

SERUM Serum är ofta återfuktande och extra vårdande och har en koncentrerad formula som ger din hud det där lilla extra. Värm gärna serumet i handflatan och applicera sedan i hela ansiktet, eller med fokus på dina problemområden. Låt serumet därefter sjunka in någon minut innan du fortsätter med din rutin.

DAG/NATTKRÄM Nu är det dags för en dag- eller nattkräm som ett sista steg i hudvårdsrutinen. Smörj in hals och ansikte i uppåtriktade strykningar. Låt gärna sjunka in en stund innan du applicerar eventuell makeup. Ska du vara ute i solen? Välj då gärna en hudkräm med SPF eller lägg en separat SPF-produkt ovanpå din dagkräm. 

Tips! Osäker på hur mycket rengöring/serum/kräm du ska ta för bästa effekt? Har du en produkt med pump brukar en pump vara en dos, förutom när det gäller rengöring då du oftast behöver ta lite mer.

Dubbelrengör! Har du använt mycket makeup kan det ibland vara bra att dubbelrengöra, d.v.s att du använder rengöringen två gånger. Den första omgången för att ta bort makeup, den andra omgången för att rengöra huden.

Att veta vilken hudtyp man har, och vilka produkter man därmed ska använda, kan vara svårt att få grepp på och därmed kan det vara bra att ta hjälp av en utbildad hudspecialist för en utförlig hudanalys. Nedan finns dock några tips som kan hjälpa dig att hitta just ditt hudtillstånd.

TORR HY Känns din hy stram och "för liten" efter att du tvättat den har du troligtvis torr hy. En torr hy har en brist på både fukt och fett och huden kan vara lite till mycket fjällig och sträv på hudytan. Den torra ytan beror på otillräcklig talgproduktion och en allmänt dålig fuktbalans. Torr hy är finporig, d.v.s att porerna är mycket små och knappt synliga. En torr hy har aldrig problem med finnar då huden har ett talgunderskott och inte ett talgöverskott.

Yttorr hud, på engelska kallat "dehydrated skin", kan lätt förvälxlas med torr hy Torr hy är ett hudtillstånd och "dehydrated" hud är en hud som är fuktfattig, men som inte har alla karaktäristiska drag för en torr hy utan kan även vara blank. Här kan du läsa mer

FET HY Har du stora vidgade porer, finnar, glansighet eller oljig hudyta över hela ansiktet har du troligtvis fet hy. Fet hy beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna och både pormaskar och finnar kan förekomma. Pormaskar visar sig som en liten svart prick på hudytan. Det är talg och pigment som har fyllt talgkörtelns gång. Det svarta är alltså inte smuts eller orenheter av något slag som är en vanlig missuppfattning.

KOMBINERAD/BLANDAD HY Kombinerad hy är den hudtyp som är vanligast och kan te sig på flera olika sätt, men den består alltid av en kombination av olika hudtyper uppdelat på olika zoner i ansiktet. Det vanligaste är att en kombinerad hy har ett fetare parti/pormaskar på det som man kallar för T-zonen d.v.s. panna, näsa och haka och att huden på kinderna är då oftast normal eller torr.

NORMAL HY Normal hy är, trots sitt namn, inte den vanligaste hudtypen. Normal hy är mjuk och spänstig, varken för torr eller för fet utan helt enkelt välbalanserad. Den normala huden har en jämn färgton, inga fjälliga områden och inga synliga porer. Normal hy är hudtillståndet som många anser vara den finaste hudtypen, då den är problemfri och jämn. 

Känns din hy stram efter att du tvättat den har du troligtvis torr hy, eller hy som är fattig på fukt. Här följer några enkla tips som hjälper dig i strävan efter en återfuktad och mjuk hy.

UNDVIK VATTEN Har du torr hy kan det vara fördelaktigt att tvätta av din rengöring med en hjälp av en liten handduk som du sköljer i ljummet vatten, istället för att skölja ansiktet med vatten. Vatten har nämligen en uttorkande effekt och kan få huden i obalans. På morgonen brukar det räcka med att du rengör ansiktet med micellärt vatten följt av ett ansiktsvatten och en dagkräm/solskydd. 

VÄLJ RÄTT RENGÖRING Torr hud brukar må bra av en rengöringsolja, mjölk eller balm istället för en löddrande rengöring. Löddrande rengöring kan nämligen ha en uttorkande effekt och ofta krävs det att ansiktet sköljs i vatten för att effektivt få bort alla rester av rengöringen, vilket en torris gärna ska undvika. 

ÅTERFUKTA! Torr hy mår bra av återfuktande hudvårdsprodukter, både när det gäller rengöring, ansiktsvatten, serum och krämer. Fukt fukt fukt! Leta gärna efter produkter med AHA-syra som är en dunderkur för torr hy.

FOUNDATION FÖR TORRISAR Om du använder foundation så välj gärna en med återfuktande egenskaper som inte lägger sig i linjer eller torra fläckar. Välj gärna även en foundation med mycket glow, det kommer att ge din hy en fin lyster!

Rynkor beror delvis på ärftliga anlag, men också på hur intensivt vi solar och hur vi vårdat huden i övrigt. Rökning kan även påverka huden negativt och göra den rynkig och fuktfattig.

Hudens naturliga och kontinuerliga cellförnyelseprocess blir allt långsammare med åren och hudens förmåga att bibehålla fukt minskar även markant med åldern och spänsten förändras. Huden blir torr, mindre elastisk och mindre fyllig och fåror och veck uppstår –det som vi kallar fina linjer och rynkor.

Linjer och rynkor uppkommer också av ansiktsmuskulaturens aktivitet och vårt minspel orsakar ständigt veck i ansiktet, vilket är helt naturligt. När huden så småningom mister sin spänst och elasticitet blir dessa veck synliga även när muskulaturen slappar av.