Make up

SMINKTIPS Bläddra bland kategorierna nedan för tips på en perfekt lagd makeup

Att lägga en bra basmakeup är nyckeln till en riktigt fin och hållbar sminkning och anses av många vara det viktigaste steget i din makeup-rutin.

Steg 1: RENT OCH MJUKT Se till att du har en rent och återfuktat ansikte innan du lägger din bas.

Steg 2: ANVÄND PRIMER Detta är ett bra sätt att se till att sminket håller sig hela dagen.

Steg 3: TA HÄNSYN TILL DIN HUDTYP Det finns många olika typer av foundation och för vissa med känslig hy kan det vara extra viktigt att välja en foundation som passar just dig. Har du till exempel oljig hy ska du använda en foundation anpassad för just detta. Det brukar stå på flaskan.

Steg 4: VÄLJ RÄTT NYANS Alltför många väljer helt fel nyans på sin foundation. Börja med att identifiera om du har en kall eller varm underton i ditt ansikte. Kalla undertoner brukar vara mer åt det rosa hållet och varma toner åt det gula hållet. Därefter är det lättare att hitta rätt nyans. Testa alltid foundation på kinden och ner mot halsen, då ser du bäst vilken nyans som matchar din hudton.

Steg 5 : ANVÄND RÄTT VERKTYG För att få så jämt och fint resultat som möjligt är det viktigt att använda sig av rätt typ av verktyg. Det är inte ovanligt att ha lite djupare och synligare porer i ansiktet, framförallt runt näspartiet, och då är det viktigt att din foundation inte bara lägger sig runt om porerna utan även i, så att de inte framhävs ännu mer. Ett bra tips är att använda sig av en foundationborste eller foundationpensel istället för att använda fingrarna. Detta är givetvis individuellt så prova dig fram för att se vilket du trivs bäst med.

Steg 6: RÄTT MÄNGD OCH RÄTT TEKNIK Det är alltid bättre att börja med ett tunnare lager och sedan fylla på om du behöver mer täckning. Lägg en liten klick foundation på ovansidan av den hand du INTE kommer använda när du ska applicera din foundation (till exempel vänster hand om du är högerhänt). Dutta sedan din borste/pensel på klicken och plocka upp den mängd du önskar. När du börjar applicera din foundation kan det vara en bra idé att börja där du känner att du behöver mest täckning, vilket oftast är i mitten av ansiktet. Man kan ofta vara lite mer röd runt näspartiet till exempel. Arbeta in din foundation i cirkelliknande rörelser för att på så sätt täcka så bra som möjligt, även vid dina synliga porer.

Steg 7: AVSLUTA MED PUDER Alla vill inte använda puder, men kan vara ett bra sätt att få din bas att sitta bättre hela dagen. Dessutom kan det vara lite lättare att applicera rouge eller bronzing powder om ytan är matt vilken den blir när du lägger på puder. Du behöver inte ha ett puder som är samma färg som din foundation, utan det finns många alternativ till transparenta puder som helt enkelt bara ska hjälpa till att hålla din bas på plats och ge en mattande effekt.

Röda läppar är aldrig fel och dessutom perfekt för dig som vill ha en naturlig look i övrigt. Med en snygg bas och lite mascara behöver du bara addera ett par röda läppar för att få den perfekta looken, både till fest och vardags! Så här får du de perfekta röda läpparna:

Steg 1: SKRUBBA För att få ett så snyggt resultat som möjligt är det viktiga att läpparna är jämna och mjuka innan du börjar. Det är vanligt att ha lite torra flagor och döda hudceller på lättarna, framför allt när det är kallt ute och dessa vill du få bort innan du börjar. Ett bra och skonsamt sätt är att skrubba dina läppar lite lätt med en mjuk tandborste.

Steg 2: LÄPPENNA För att läppstiftet ska sitta så bra som möjligt är det viktigt att börja med en läppenna i en färg som är så nära läppstiftet som möjligt. Se till att pennan är vässad och börja med att fylla i amorbågen. Fyll sedan i konturerna på hela överläppen och sedan även underläppen.

Steg 3: FORTSÄTT FYLLA PÅ MED LÄPPENNA Fyll i både under- och överläpp med pennan.

Steg 4: LÄPPSTIFT Fyll nu i läpparna med ditt läppstift, använd gärna en pensel för bästa resultat.

Steg 5: GLOSSY GLOSSY För att få extra plut kan du dutta lite transparent gloss i mitten på både över- och underläppen. Sedan är du klar!

Ögat har tre grundfärger; blått, gult och rött. Om du vill framhäva sin ögonfärg med smink ska du undvika en skugga med samma färg som ögonen och istället använda dig av kontraster. Läs och lär!

FRAMHÄV BLÅ ÖGON/SMINKA BLÅ ÖGON: Blå nyanser förstärks av aprikos, terrakotta och bruna färger. Detta på grund av att gult och rött är kontrastfärgen till blå. Alla gula och röda toner framhäver blå ögon men även gröna toner kan vara snyggt som kontrast till det blå.

FRAMHÄV BRUNA ÖGON/SMINKA BRUNA ÖGON: Bruna ögon förstärks av blått, violett och rosa - d.v.s en blandning av alla grundfärger. Även ljusa nyanser kan vara en fin kontrast till de bruna ögonen.

FRAMHÄV GRÖNA ÖGON/SMINKA GRÖNA ÖGON: Gröna ögon är en blandning av grundfärgerna blått och gult och därmed passar rött, rosa eller lila toner bäst till gröna ögon. 

 

Oavsett ögonfärg är det viktigt att komma ihåg att andra faktorer också spelar roll i valet av nyans, t.ex tycke och smak, hudton och hårfärg. Experimentera och våga variera dig för en vinnande look!

 

 

Alla får vi problem med finnar och då vill man kunna dölja dem på bästa möjliga sätt. Här kommer några fina tips och trix för att täcka en finne!

KLÄM ALDRIG Att klämma en finne precis innan du ska sminka över den är en dålig idé. När du klämmer en finne kommer det ofta ut vätska och då blir det väldigt svårt att få sminket att fästa. När du klämmer kan det dessutom bli ett litet sår vilket gör det ännu svårare att applicera sminket.

NEUTRALISERA Att neutralisera bort en finne är bättre än att försöka dölja den med extra mycket foundation, concealer eller puder. Har du en röd finne skall du använda dig av en concealer med gul eller grön ton, då dämpar du den röda tonen. Lägger du exempelvis endast på foundation på din finne kommer den fortfarande att lysa igenom. Prova dig fram till ett vinnance koncept!

BARA PÅ FINNEN Tänk på att endast lägga concealer på det röda området och inte runt om. Lägger du gul/grön concealer på din hudton kommer det området se gult/grönt ut. Dutta försiktigt och sparsamt.


Har du mycket problem med finnar och utslag är det extra viktigt att vara noggrann med rätt typ av rengöring och att använda smink som är anpassat efter din hudtyp. Här hittar du fina hudvårdstips

Ett par perfekt formade ögonbryn är viktigare än vad du tror och här får du några fina tips på hur du kan fixa dina ögonbryn på bästa sätt. 

FORMEN Använd tre-stegs-metoden för att hitta den perfekta formen på dina ögonbryn, vilket betyder att du ska hitta tre linjer som hjälper dig att forma brynen. Ta hjälp av en smal penna och markera punkterna med en makeuppenna.

Linje 1: Brynen ska börja rakt upp i linje med din näsvinge.
Linje 2: Högsta punkten på brynen ska vara från näsvingen via mitten av ögat.
Linje 3: Brynen ska sluta i linje med näsvingen via ögats ytterkant. 

PLOCKA Var försiktig när du plockar dina bryn så du inte tar för mycket. Tänk på att hitta formen först och sedan plocka bort de strån som inte bidrar till din form, t.ex strån mellan ögonbrynen. Var noggrann med att hitta ett bra ljus, gärna dagsljus och använd en bra pincett.

FYLLA I Alla har olika metoder för att fylla i sina ögonbryn. Du kan använda en ögonbrynspenna eller en skugga. För att få en mjukare och mer naturlig look rekommenderar vi att använda en skugga som du applicerar med en smal, snedställd pensel. Tänk på att använda en färg som går i ton med din hårfärg, då får du mest naturligt resultat. Börja med att fylla närmst näsan och arbeta dig utåt.

LJUSA UPP Vill du att ögonbrynet ska bli tydligare kan du måla med en ljus penna eller skugga under och längs med ögonbrynet. Detta skapar en illusion av att blicken lyfts.

Voilá - eyebrows on fleek!