Make up

Att lägga en bra basmakeup är nyckeln till en riktigt bra sminkning och egentligen viktigast av allt.

Steg 1: RENT OCH MJUKT! Se till att du har en rent och återfuktat ansikte innan du lägger din bas.

Steg 2: ANVÄND PRIMER! Detta är ett bra sätt att se till att sminket håller sig hela dagen.

Steg 3: TA HÄNSYN TILL DIN HUDTYP! Det finns många olika typer av foundation och för vissa med känslig hy kan det vara extra viktigt att välja en foundation som passar just dig. Har du till exempel oljig hy ska du använda en foundation anpassad för just detta. Det brukar stå på flaskan.

Steg 4: VÄLJ RÄTT NYANS! Alltför många väljer helt fel nyans på sin foundation. Börja med att identifiera om du har en kall eller varm underton i ditt ansikte. Kalla undertoner brukar vara mer åt det rosa hållet och varma toner åt det gula hållet. Därefter är det lättare att hitta rätt nyans. Testa alltid foundation på kinden och ner mot halsen, då ser du bäst vilken nyans som matchar din hudton.

Steg 5 : ANVÄND RÄTT VERKTYG! För att få så jämt och fint resultat som möjligt är det viktigt att använda sig av rätt typ av verktyg. Det är inte ovanligt att ha lite djupare och synligare porer i ansiktet, framförallt runt näspartiet, och då är det viktigt att din foundation inte bara lägger sig runt om porerna utan även i, så att de inte framhävs ännu mer. Ett bra tips är att använda sig av en foundationborste eller foundationpensel istället för att använda fingrarna. Detta är givetvis individuellt så prova dig fram för att se vilket du trivs bäst med.

Steg 6: RÄTT MÄNGD OCH RÄTT TEKNIK! Det är alltid bättre att börja med ett tunnare lager och sedan fylla på om du behöver mer täckning. Lägg en liten klick foundation på ovansidan av den hand du INTE kommer använda när du ska applicera din foundation (till exempel vänster hand om du är högerhänt). Dutta sedan din borste/pensel på klicken och plocka upp den mängd du önskar. När du börjar applicera din foundation kan det vara en bra idé att börja där du känner att du behöver mest täckning, vilket oftast är i mitten av ansiktet. Man kan ofta vara lite mer röd runt näspartiet till exempel. Arbeta in din foundation i cirkelliknande rörelser för att på så sätt täcka så bra som möjligt, även vid dina synliga porer.

Steg 7: AVSLUTA MED PUDER! Alla vill inte använda puder, men kan vara ett bra sätt att få din bas att sitta bättre hela dagen. Dessutom kan det vara lite lättare att applicera rouge eller bronzing powder om ytan är matt vilken den blir när du lägger på puder. Du behöver inte ha ett puder som är samma färg som din foundation, utan det finns många alternativ till transparenta puder som helt enkelt bara ska hjälpa till att hålla din bas på plats och ge en mattande effekt.

Röda läppar är aldrig fel och dessutom perfekt för dig som vill ha en naturlig look i övrigt. Med en snygg bas och lite mascara behövs bara ett par röda läppar för att få den perfekta looken, både till fest och vardags.

Steg 1: SKRUBBA! För att få ett så snyggt resultat som möjligt är det viktiga att läpparna är jämna och mjuka innan du börjar. Det är vanligt att ha lite torra flagor och döda hudceller på lättarna, framför allt när det är kallt ute och dessa vill du få bort innan du börjar. Ett bra och skonsamt sätt är att skrubba dina läppar lite lätt med en mjuk tandborste.

Steg 2: LÄPPENNA! För att läppstiftet ska sitta så bra som möjligt är det viktigt att börja med en läppenna i en färg som är så nära läppstiftet som möjligt. Se till att pennan är vässad och börja med att fylla i amorbågen. Fyll sedan i konturerna på hela överläppen och sedan även underläppen.

Steg 3: FORTSÄTT FYLLA PÅ MED LÄPPENNA! Fyll i både under- och överläpp med pennan.

Steg 4: LÄPPSTIFT! Fyll nu i läpparna med ditt läppstift, använd gärna en pensel för bästa resultat.

Steg 5: GLOSSY GLOSSY! För att få extra plut kan du dutta lite transparent gloss i mitten på både över- och underläppen. Sedan är du klar!

Om man vill framhäva sin ögonfärg ska man inte applicera en skugga med samma färg som ögonen, utan istället använda sig av kontraster.

Ögat har tre grundfärger; blått, gult och rött. Blå nyanser förstärks av aprikos, terrakotta och bruna färger. Detta på grund av att gult och rött är kontrastfärgen till blå.

Så allt inom gula och röda toner framhäver blå ögon.

Bruna ögon förstärks av blått, violett och rosa. Alltså en blandning av alla grundfärger, men det kan vara lika snyggt med en ljusare färg.

Gröna ögon är en blandning av grundfärgerna blått och gult, alltså passar rött, rosa eller lila toner bäst till gröna ögon. 

För att framhäva den gula tonen i dina ögon använder du lila och turkos, eftersom kontrastfärgerna till gult är rött och blått.

Man ska dock tänka på att det finns andra faktorer som spelar stor roll i valet av en viss framhävande färg, t.ex. hudton och hårfärg. Det bästa är att prova sig fram och våga variera sig.

Alla får vi problem med finnar ibland och då vill man kunna dölja dem på bästa möjliga sätt.

KLÄM ALDRIG! Kom ihåg att aldrig klämma en finne innan du ska sminka över den. När du klämmer en finne kommer det ofta ut vätska och då blir det väldigt svårt att få sminket att fästa. När du klämmer kan det dessutom bli ett litet sår vilket gör det ännu svårare att applicera sminket.

NEUTRALISERA! Att neutralisera bort en finne är bättre än att försöka dölja den med extra mycket foundation eller puder. Har du en röd finne skall du använda dig av en concealer är lite mer gul eller grön i tonen. Då dämpar du den röda tonen och det blir lättare att f en jämn färg med resten av ansiktet. Hade du till exempel bara lagt på foundation hade den röda tonen fortfarande lyst igenom.

BARA PÅ FINNEN! Tänk på att bara lägga concealer på det röda området och inte runt om. Lägger du gul/grön concealer på hudfärg kommer det området se gult/grönt ut.

Har du mycket problem med finnar är det extra viktigt att vara noggrann med rengöring och använda smink som är anpassat efter din hudtyp.

FORMEN: Använd tre-stegs-metoden för att hitta din perfekta form på dina ögonbryn. Det innebär att ögonbrynet ska börja rakt upp i linje med din näsvinge. Det ska vara som högst från näsvingen via mitten av ögat och sluta i linje med näsvingen via ögats ytterkant. Ett bra tips är att använda sig av en smal penna för att hitta dessa tre linjer

PLOCKA: Var försiktig när du plockar dina bryn så du inte tar för mycket. Tänk på att hitta formen först och sedan plocka bort de strån som inte bidrar till din form, t.ex strån mellan ögonbrynen. Var noggrann med att hitta ett bra ljus, gärna dagsljus och använd en bra pincett.

FYLLA I: Alla har olika metoder för att fylla i sina ögonbryn. Du kan använda en ögonbrynspenna eller en skugga. För att få en mjukare och mer naturlig look rekommenderar vi att använda en skugga som du applicerar med en smal, snedställd pensel. Tänk på att använda en färg som går i ton med din hårfärg, då får du mest naturligt resultat. Börja med att fylla närmst näsan och arbeta dig utåt.

LJUSA UPP: Vill du att ögonbrynet ska bli tydligare kan du måla med en ljus penna eller skugga under och längs med ögonbrynet. Detta skapar en illusion at av blicken lyfts och det blir större kontrast mellan ögonbrynet och huden under.