Parfym

Det äldst bevarade parfymreceptet finns i bibeln.

Parfym doftar olika på olika människor.

Bäst och mest känns dofter vid lågt lufttryck och hög luftfuktighet, som strax före ett oväder.

Ros finns i nästan alla damparfymer och hälften av herrparfymerna.

Jasmin finns i 80% av damparfymerna och i en tredjedel av herrparfymerna.

Ordet parfym kommer av latinets per fumes = genom rök.

Parfymör kallas den som komponerar parfymer.

Parfymer delas in i olika doftfamiljer efter hur de doftar: orientalisk, läder, trä, blommig, fougére, chypres, grön och den nyaste doftfamiljen ozon.

Blommig - Rent blommiga dofter är sällsynta. Det vanligaste är att blomdofterna drar åt grönt, friskt eller fruktigt. Blomparfymerna är dofter som kan användas både dag- och kvällstid.

Chypres - Chypres började som tunga och söta dofter av labdanum och ekmossa, men har under 1900-talet liksom Fougéredofterna blivit friskare. En vanlig beskrivning av denna doftfamilj är "skog efter en regnskur".

Grön - Den gröna doftfamiljen är söta och höiga dofter med associationer till varma ängar och blommande gräs. Dofterna är lättare, friskt och skarpt gröna, blommiga eller fruktiga, som påminner om frisk skog. Dessa ganska neutrala, lite sportiga dofter kan användas både dag- och kvällstid.

Fougére - Förr i tiden dominerade söta hö- och lavendeldofter men i takt med att de gjordes mer och mer för män har hela doftfamiljen blivit friskare, träigare, mörkgrönare och skogigare, ett slags örtig chypres med erotisk underton. Den läderdoftande Brut med sitt citrusstänk är typisk.

Läder - Doftfamiljen läder är en liten doftgrupp som var vanligare förr. Dessa dofter är tjäriga och rökiga och nästa omöjliga att få tag på idag.

Orientalisk - Dessa dofter är tunga, söta, exotiska, allt från 20-talets pudriga vaniljdofter till 80-talets fruktiga och 90-talets kryddiga. Denna doft passar bäst för kvällsbruk och intima situationer. Orientdofterna används nästan uteslutande till damparfymer.

Ozon - Ozon är marina dofter som är tunna, skira, lätta som kan gå åt friskt citrus, sött blommigt, strävt träigt - det doftar nyduschat, utetorkad tvätt, vatten, hav, tång och bergsluft. Allt-i-allo-dofter som passar lika bra dagtid på arbetet som kvällstid när man är ledig, särskilt på sommaren.

Trä - Detta är en liten parfymgrupp med mest herrdofter. Friska dofter med torr och lite sträv botten.

Toppnoten är den första förnimmelsen man får av en doftblandning. Det är denna doft som ska väcka intresset, få omgivningen att piggna till och bli nyfiken. I toppnoten använder man ofta lätta, friska och uppiggande dofter som citrus, myntor, mycket gröna dofter, lätta blomdofter och en del kryddor.

Parfymens mellannot är det som följer efter det första intrycket. Den samlar ihop och rundar av och ger parfymen sin typiska karaktär som sorterar in den i sin doftfamilj. Det är också mellannoten som doftar mest olika på olika människor. Parfymens mellannot dyker upp efter ungefär en kvart och i en bra parfym sitter den sedan kvar på huden åtminstone fyra timmar.

Sist kommer basnoten som är parfymens eftersmak. Effekten är lugnande och avslappnande och här använder man feta jorddofter, trädofter, friskare kådor och animaliska dofter. På papper, textiler och läder kan basnoter sitta kvar i månader.

Det finns olika sorters dofter och deras doftlängd skiljer sig åt. 

Parfym - 7 tim

EdP, Eau de Parfum - 5 tim

EdT, Eau de Toilette - 3 tim

EdC, Eau de Cologne - 1-2 tim